به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، آقای مقیمی امروز در نشست شورای سیاستگذاری تحول و نوآوری آموزشی گفت: توجه به کاربردی شدن علم و آینده شغلی دانشجویان باید جدی گرفته شود. برای ایجاد انگیزه در دانشجویان لازم است از فضای تک بعدی محیط آموزشی فاصله بگیریم و در دانشجویان برای مشارکت در کلاس ها، سرزندگی ایجاد کنیم.
رئیس دانشگاه تهران، فراهم ساختن بستر ها و زیرساخت های مورد نیاز برای کارورزی دانشجویان را یکی از راه های ایجاد نشاط در محیط های دانشجویی از طریق تحول آموزشی دانست و اظهار کرد: پردیس های علم و فناوری یکی از بستر های مناسب برای مهارت ورزی در خارج از محیط کلاس و دانشکده هستند که می توان برنامه های مهارت ورزی را به صورت فشرده و همراه با برخورداری از یک فضای تفریحی در آن ها برای دانشجویان مقاطع و رشته های مختلف دنبال کرد.
مقیمی با اشاره به راه اندازی پردیس های علم و فناوری دانشگاه تهران در اشتهارد و میدان بهمن، افزود: پردیس علم و فناوری دانشگاه تهران در جزیره قشم از پائیز ۱۴۰۲ فعال می شود. همچنین پردیس علم و فناوری دانشگاه تهران در شمال کشور نیز در جوار پردیس بین المللی کاسپین دانشگاه تهران در رضوانشهر استان گیلان فعال خواهد شد.
وی با بیان اینکه پردیس های علم و فناوری دانشگاه تهران نقش اردوگاه های مهارت آموزی را برای دانشجویان ایفا می کنند، تاکید کرد: فعالیت های فرهنگی، آموزشی و پژوهشی در دانشگاه باید به صورت یکپارچه در یک بسته جامع دیده شوند. فعالیت فرهنگی را نمی توان منفصل و مستقل از برنامه های آموزشی و پژوهشی دید چراکه اگر فعالیت فرهنگی مستقل دیده شود، نمی تواند اثربخش باشد و در فرهنگ دانشگاه پایداری ایجاد کند؛ بنابراین اردوگاه های مهارت آموزی با این نگاه راهبری می شوند.
مقیمی با اشاره به گزارش آسیب شناسی معاونت آموزشی دانشگاه در خصوص سهم ناچیز واحد های مرتبط با کارورزی به تفکیک رشته های مختلف دانشگاهی، افزود: این گزارش نشان می دهد که در برنامه های درسی رشته ها باید بازنگری اساسی صورت پذیرد و دروس مرتبط با کارورزی تقویت شود. هدف اصلی دانشگاه تهران در زمینه تقویت برنامه های مهارت آموزی دانشجویان، ایجاد شناخت اولیه و آشنایی کلی دانشجویان با محیط های کسب وکار و صنعت مرتبط با رشته تحصیلی دانشجویان است.
رئیس دانشگاه تهران افزود: مطالعات ما نشان می دهد که صنعتگران و کارفرمایان بر این باورند که دانش آموختگان دانشگاهی در بدو ورود به کار به علت عدم آشنایی اولیه با محیط کار و ابزارها، با بازخورد های منفی از سوی مدیرانشان مواجه می شوند و اعتماد به نفس خود را از دست می دهند، اما به مرور که با محیط کار آشنا می شوند، ظرفیت علمی خود را بروز می دهند و با ابتکارات خود منشا تحول در سازمان و صنعت مربوطه می شوند. برای اینکه دانش آموختگان دانشگاه تهران دچار این سرخوردگی اولیه نشوند و از همان ابتدای شاغل شدن منشا تحول و اثرگذاری باشند و کار خود را با قدرت و اقتدار آغاز کنند، چاره ای جز این نیست که قبلا در دوره دانشجویی، محیط واقعی کار را تجربه کنند. به همین منظور و با توجه به سایر مزیت هایی که برای جنبه های مهارت ورزی دروس و کارورزی مترتب است، ما بشدت نیازمند اتخاذ گشودن پنجره ها و در های کلاس ها و دانشکده ها به سوی محیط بیرونی و رفت وآمد های مستمر و مداوم با ذینفعان مختلف دانشگاه هستیم.
مقیمی خاطرنشان کرد: تجربه ای که کارورزی در صنعت و جامعه برای دانشجویان ایجاد می کند - هر چند هم که یک دوره کوتاه مدت باشد – حتی کار در آزمایشگاه نمی تواند ایجاد کند و جایگزینی برای آن وجود ندارد. البته باید توجه داشته باشیم که در این زمینه دچار افراط نشویم، همان گونه که امروزه در بی توجهی به مهارت ورزی دانشجویان دچار تفریط شده ایم. باید در نظر داشت که هدف دانشگاه تربیت تکنسین فنی و اجتماعی نیست که صرفا مهارت پایه است، بلکه هدف دانشگاه تهران تربیت متخصصین کارآمد است که برای موفقیت در کارشان، نیاز دارند که با ابزار ها و فنون عملیاتی نیز آشنایی داشته باشند.
رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر شناسایی چالش های اجرای دروس مهارتی، کاربردی و کارورزی توسط گروه های علمی، خاطرنشان کرد: واحد های عملی الزاما به معنای کارورزی نیست بلکه کارورزی یک گام بعد از گذراندن واحد های عملی است و زمینه ساز آشنایی دانشجو با صنعت و محیط واقعی کسب وکار است. یک دستاورد کارورزی دانشجویان این است که امکان انتخاب موضوعات کاربردی متناسب با نیاز های روز برای موضوعات رساله ها و پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پروژه های دانشجویان کارشناسی ایجاد می شود.
وی ادامه داد: کارورزی یک پل ارتباطی است که می تواند زمینه را برای اشتغال زایی فراهم سازد و شروع مقتدرانه ای را برای دانش آموختگان رقم بزند. علاوه بر آن وقتی دانشجو در دوران تحصیل با مسائل جامعه و موضوعات مرتبط با رشته خود بیشتر آشنا می شود، سوالات جدی تری هم از اساتید می پرسد و استاد ترغیب می شود که خیلی جدی تر در مباحثات ورود کند؛ بنابراین این مجموعه مزایا که مشخصه های دانشگاه کارآفرین است، همه ما را ترغیب می سازد که با ثبات قدم بیشتری در این مسیر گام برداریم و برای فائق آمدن بر موانع و چالش های پیش رو، جدیت بیشتری به خرج دهیم.
مقیمی با اشاره به آیین نامه مصوب وزارت علوم درباره فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی در صنعت، گفت: یکی از الزامات موفقیت دوره های کارورزی همراهی اساتید و ایجاد انگیزه در آنهاست. بسیاری از اساتید مایلند که راهبری دانشجویان را در فضای کاری و واقعی مرتبط با رشته و دروس خود بر عهده گیرند، اما کسب مجوزها، دغدغه مرتبط با مسئولیت دانشجویان در محیط بیرون از دانشگاه، مشکلات مرتبط با تردد و اقامت دانشجویان، هماهنگی با صنعتگران و مدیران سازمان ها و مسایلی از این قبیل، به عنوان موانع اساسی، امکان تحقق آن را فراهم نمی سازد. برای حل عمده این چالش ها، ما در دانشگاه تهران سازو کار های لازم را فراهم ساخته ایم که یکی از این اقدامات، ایجاد پردیس های علم و فناوری در جوار صنعتگران و سازمان ها و محیط واقعی کار است که به عنوان نقطه اتصال محیط درس و محیط واقعی کار است. در این پردیس ها که به مثابه ایستگاه کارورزی ایفای نقش می کند، تمامی امکان اقامتی، تفریحی، کارگاهی و فرهنگی فراهم شده و با برنامه ریزی و هماهنگی های صورت گرفته، حضور دانشجویان در محیط های کاری، صنعتی و خدماتی تسهیل می شود.
وی با ابراز اینکه علاوه بر فراهم سازی زیرساخت های فیزیکی و محتوایی، زیرساخت های قانونی و مقرراتی در این زمینه هم در وزارت علوم و هم در دانشگاه تهران مهیا شده است، تاکید کرد: معاونت آموزشی وزارت علوم در دوره جاری مدیریتی، رویکرد هایی متناسب با تحول و نوآوری در حوزه آموزشی را دنبال می کند و هماهنگی خوبی بین وزارت علوم و دانشگاه تهران وجود دارد.
مقیمی از تدوین و تصویب مقررات و آیین نامه ها به عنوان یک گام برای تحول آموزشی در دانشگاه ها نام برد و گفت: ایده های خوبی مطرح و قوانین مربوط به آن تدوین می شود، اما بخش بزرگی از ایده ها که آیین مند هم می گردند، پیاده نمی شوند. بعضا تصور می شود صرف اینکه قانون و مقررات نوشته شد، کار تمام شده است؛ این در حالی است که اجرای مقررات و آیین نامه ها از اهمیت زیادی برخوردار است، چون قانون خوب اگر درست اجرا نشود، نه تنها اتلاف منابع صورت می گیرد، بلکه موجبات بی انگیزگی و سرخوردگی را در ذینفعان فراهم می سازد.
رئیس دانشگاه تهران ضمن اعلام آمادگی دانشگاه تهران برای تسهیم تجربیات و خدمات دهی از طریق پردیس های علم و فناوری به سایر دانشگاه ها ابراز امیدواری کرد که اجرایی سازی برنامه کارورزی در دانشگاه تهران تحول مهمی در نظام آموزش عالی ایجاد نماید و الگویی برای سایر دانشگاه ها شود.