آقای علیرضا نوری زاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما افزود: امسال علاوه بر انتخاب برگزیدگان در بخش «شهر و پایتخت دوست دار کتاب» بخشی هایی نیز به «شهر های زیرچتر کتاب» و «شهر های مشتاق کتاب» اختصاص داده شده است.
وی گفت: این شهر ها به سه دسته، شهر های دوستدار کتاب (که از میان آنها پایتخت کتاب معرفی خواهد شد)، شهر های مشتاق کتاب (شهر هایی که سال هاست در این طرح شرکت می کنند، اما نتوانستند برنامه های شان را به استاندارد ها طرح نزدیک کنند) و شهر های زیر چتر کتاب (شهر هایی که به فعالیت کتابخوانی علاقه دارند، اما زیرساخت های لازم از جمله کتابفروشی ندارند) تقسیم بندی شده اند.
مدیرکل دفتر مجامع و تشکل های فرهنگی گفت: بعد از مرحله شناسایی در شهر های زیر چتر کتاب با حمایت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و دستور سرپرست معاونت، زمینه ایجاد کتابفروشی ایجاد خواهد شد.
وی افزود: اتفاقی که در حوزه عدالت توزیعی افتاد؛ شهر هایی که علاقه مند فعالیت کتابی و کتابخوانی هستند، اما امکانات حتی کتاب فروشی ندارند و به همین دلیل با عنوان «شهر های زیر چتر کتاب» انتخاب شدند و برای ایجاد کتاب فروشی از آنها حمایت خواهد شد.
آقای نوری زاده گفت: شهر های دوستدار کتاب شهر هایی هستند که قابلیت پایتخت کتاب ایران شدن را دارند؛ شهر هایی که امروز معرفی می شوند با حضور داوران و نمایندگان بخش های مختلف بررسی می شوند و پایتخت کتاب انتخاب خواهد شد. دسته دوم شهر هایی بودند که در زمینه ترویج کتاب تلاش کردند و در فعالیت های خود استمرار داشتند. آنها همیشه در جشنواره شرکت می کردند، اما با توجه به اینکه رقابت نزدیک و تنگاتنگ بود، انتخاب نشدند. در این زمینه طبق بیانیه هیئت داوران شهر هایی با عنوان «شهر های مشتاق کتاب» انتخاب شدند.
مدیرکل دفتر مجامع و تشکل های فرهنگی افزود: امسال به لحاظ کیفی برنامه ها رشد خوبی داشتند، اما به لحاظ کمّی، چندان درخور توجه نبود، زیرا بسیاری از شهر ها نتوانستند خود را به استاندارد های جشنواره نزدیک کنند، اما در نهایت ۴۷ شهر به مرحله داوری راه پیدا کردند.
این شرح ها به این ترتیب معرفی شدند:
***
شهر های دوستدار کتاب
بهشهر، استان مازندران
لاهیجان، استان گیلان
شاهین شهر و میمه، استان اصفهان
قزوین، استان قزوین
ارومیه، استان آذربایجان غربی
اوز، لارستان، استان فارس
***
شهر های مشتاق کتاب
خوی، استان آذربایجان غربی
سیرجان، استان کرمان
سبزوار، استان سمنان
فومن، استان گیلان
***
شهر های زیر چتر کتاب
رابر و فهرج از استان کرمان
سال گذشته سمنان پایتخت کتاب ایران بود استفاده از فناوری های نوظهور و شبکه سازی دلیل اصلی انتخاب این شهر برای پایتختی کتاب بود. تاکنون شهر های نیشابور، یزد، شیراز، بوشهر، اهواز، سنندج و … به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شده اند.